Vanaf nu elke maand een verhaal rechtstreeks uit het ooievaarsdorp, mét een (foto)wedstrijd, quiz of prijsvraag.

18-06-2020 door Daniël van Draanen

Nieuwe buren

Het ooievaarsdorp in Zegveld is weer een aantal bewoners rijker! De bewoning van het station was al divers: aan de voet van de paalnesten van de ooievaars bevolkten al langer roodhalsganzen, kuifeenden, bergeenden en magelhaenganzen het terrein. In het hok bij de brug zwemmen de bekende zwarte zwanen heen en weer, en in de volière scharrelen de kippen lustig rond. Zoals u misschien wel weet, is deze variëteit mede te danken aan de Zegveldse konijnen & pluimveevereniging ‘Kleinveeteelt’: zij zijn nauw betrokken bij het beheer van het ooievaarsstation.

Op 19 april stopte er een auto voor het ooievaarsdorp. De deuren van de auto zwaaiden open en zes nieuwe bewoners werden naar buiten getild. Naast twee nieuwe zwarte zwanen arriveerden er twee koppels van een nieuwe diersoort in het ooievaarsdorp: een warm welkom voor de zwarthalszwanen!

Foto: Thomas van Dam (@natuurfotos_van_dam)

Tijd om wat nader kennis te maken met deze nieuwelingen. Goede kans dat u ze nog nooit eerder heeft gezien. Zwarthalszwanen komen namelijk oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en in Nederland zijn ze alleen in gevangenschap te vinden. Hoe ze aan hun naam komen is niet moeilijk te raden: zowel hun kop als hun nek zijn prachtig diepzwart van kleur. Dankzij een klein streepje wit op de kop zijn de ogen goed te zien. Een rode knobbel siert de bovenkant van hun blauwgrijze snavel. Die komt goed van pas tijdens het broedseizoen: dan zwelt de knobbel op om de aandacht van het andere geslacht te trekken (en u snapt vast dat dit de kans op kleintjes groter maakt). Mannetjes en vrouwtjes zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, behalve dan dat vrouwtjes kleiner en slanker zijn dan de mannetjes.

Foto: Thomas van Dam (@natuurfotos_van_dam)

Wat tongval betreft, klinken zwarthalszwanen duidelijk anders dan hun buren, de zwarte zwanen. Ze maken zachte, melodieuze fluittonen die op het geluid van een panfluit lijken. Mensen die in de buurt van het ooievaarsdorp wonen en het raam open hebben staan, kunnen dit vast beamen. Heeft u dit voorrecht niet, kom dan gerust een keer langs om het geluid met eigen oren te horen. En mocht u pech hebben met de spraakzaamheid van de zwanen, hebben we speciaal voor u een geluidsfragment:

Hopelijk voelen de twee nieuwe zwarthalszwanenkoppels zich snel thuis in het Zegveldse ooievaarsdorp. Voor het koppel in het hok vlakbij de brug is het nog even wennen met hun zwarte zwanenbuurman: die komt nog weleens met een dreigend naar achter gebogen nek en  imponerend vleugelgeklapper naar de afrastering gezwommen. Erg kwalijk kunnen ze hem dat niet nemen: de zwarte zwanen zijn namelijk in verwachting en het mannetje verdedigt zijn vrouwtje en de eieren met hand en tand (of beter: met vleugel en snavel). Het contact wordt vast beter als de zwaantjes straks geboren zijn. Zeker weten dat de zwarthalszwanen voorin de rij staan om de babyzwanen van dichtbij te bekijken!

Elke maand vindt u op deze plaats een prijsvraag, quiz of fotowedstrijd. Deze keer: een quiz! Stuur uw antwoorden vóór 18 juli naar info@ooievaarszegveld.nl of doe ze door de brievenbus bij Dorpsstraat 8. Onder de juiste inzendingen verloten we een cd van Tchaikovsky met daarop o.a. het Zwanenmeer (DECCA).

 1. Het koppel zwarthalszwanen vlakbij de brug bestaat uit:
  1. Een mannetje en een vrouwtje
  2. Twee mannetjes
  3. Twee vrouwtjes
 2. Hoeveel nekwervels hebben zwarthalszwanen?
  1. 11-12
  2. 13-16
  3. 17-23
  4. 24-25
  5. 26-29
 3. Wat is de Latijnse naam van de zwarthalszwaan?
  1. Cygnus atratus
  2. Cygnus aureus
  3. Cygnus buccinator
  4. Cygnus melancoryphus
  5. Cygnus olor

Volgende maand kunt u op deze plaats weer een nieuw verhaal lezen, rechtstreeks uit het ooievaarsdorp. Het thema volgende keer: ‘een vreemde eend in de bijt…’ Tot de volgende keer!

16-05-2020 door Daniël van Draanen

Beschuit met muisjes

Tijd voor beschuit met muisjes! Naast de Zegveldse gezinnen die deze maand zijn verblijd met de geboorte van een baby, hebben ook vijf ooievaarsstelletjes op de Dorpsstraat iets te vieren.

In maart was het paarseizoen nog in volle gang op het ooievaarsstation. Grote kans dat u het verleidelijke klepperen weleens heeft gehoord, en misschien was u zelfs getuige van het moment suprême… Dat heeft de ooievaarsstelletjes geen windeieren gelegd. Een maand later, in april, lagen de eerste eieren in het nest en toen het laatste vrouwtje uitgelegd was, stond de teller zelfs op 22 stuks.

De ooievaars hielden zich, net als veel andere vogels, dus niet aan het gezegde ‘In mei leggen alle vogels een ei’. Dat spreekwoord kan de prullenbak in. De laatste tijd is het al vroeg in het jaar warm en er is dan al genoeg te eten. Daardoor leggen vogels steeds vaker eieren in april, of zelfs al eind maart. Tijd voor een nieuw spreekwoord dus (ook voor in de biologieles op school). Heeft u een goed idee?

33 dagen lang lagen de eieren in een zacht bedje van gras dat door de ouders liefdevol in het nest was geschikt. Zowel vader- als moederooievaar hielden in die tijd de eieren warm, in shifts van zo’n 3 uur. Het resultaat mocht er wezen: eind april tikten de eerste kuikens met hun eitand de eierschaal kapot en kropen ze uit het ei. De andere kuikens kwamen al snel daarna. In onderstaand filmpje ziet u zo’n donzige kuikenschare.

Komt gerust eens kijken bij deze kleine nieuwe dorpsbewoners! Op het picknickbankje vindt u nog wat extra foto’s op een A4 ‘geboortekaartje’. U kunt zien hoe de kuikens de eerste hapjes van hun ouders krijgen; misschien wel een muisje zonder beschuit… Veel eten is belangrijk, want aan het einde van de zomer moeten ze alweer sterk genoeg zijn voor een lang reis naar Spanje (of nog verder) om daar te overwinteren. De ouders volgen zo’n maand later, hoewel de oudste generatie lekker thuis blijft in Zegveld.

Begin juli kunt u de eerste jonge ooievaars waarschijnlijk al zien rondvliegen, dan zijn hun slagpennen en spieren sterk genoeg. De jongen zijn te herkennen de snavel die nog niet oranje is, maar nog een beetje grijzig. Wie weet tot ziens!

Elke maand vindt u op deze plaats een prijsvraag, quiz of fotowedstrijd. Deze keer: zet de ooievaarsjongen op de foto! Stuur uw mooiste foto vóór 13 juni naar info@ooievaarszegveld.nl; de mooiste foto plaatsen we op onze website met uw of jouw naam erbij.

Volgende maand kunt u op deze plaats weer een nieuw verhaal lezen, rechtstreeks uit het ooievaarsdorp. Om al een tipje van de sluier op te lichten: het thema is ‘Nieuwe bewoners’… Tot de volgende keer!

21-06-2018 door Martijn Beukers

Aantal eieren en jongen
Op 29 april hebben we de eieren geteld op de 10 nesten op en naast het Ooievaarsbuitenstation. We hebben 40 eieren geteld en ook hebben we gezien dat de eerste jongen zijn geboren.
Van de 40 eieren zijn er uiteindelijk 18 jongen groot geworden.
Op 21 juni zijn de jongen voorzien van een ring.

Nest 10 met de eerste jongen.